Arhiducele Dominic de Habsburg, care şi-a vizitat ieri moştenirea, vrea să şteargă asocierea dintre castel şi brandul Dracula. Sursa: Ovidiu Eftimie
Imaginea Castelului Bran nu va mai fi asociată cu brandul Dracula, în momentul în care monumentul va reveni în administrarea familiei de Habsburg. Arhiducele Dominic de Habsburg, proprietarul castelului, a anunţat această intenţie ieri, în timpul vizitei pe care a avut-o în localitate, alături de ministrul culturii, Theodor Paleologu, şi de edilii oraşului Bran.
„Apreciez această poziţie de a nu asocia Castelul Bran cu brandul Dracula. Dracula e doar un mit, nu-l voi combate direct, deoarece oamenilor le place a ceastă fantezie, dar nu îl voi promova“, a declarat arhiducele Dominic. Mai mult, el a declarat că este dispus să facă îmbunătăţiri majore la castel, pentru a deveni mult mai atrăgător pentru turişti. „Erau alte mobile, alt decor. S-au furat şi s-au pier dut multe“, a rememorat moşte nitorul.
Dominic a vizitat castelul, pentru a doua oară de la restituirea din 18 mai 2006. Până pe 18 mai 2009, va păstra destinaţia de muzeu, fiind în administrarea statului român, prin intermediul Ministerului Culturii.
A doua „cumpărare“ a castelului
Familia Habsburg intenţionează să înfiinţeze o societate în România, pentru gestionarea Castelului Bran. După încheierea discuţiilor cu moştenitorul, Theodor Paleologu a declarat că ministerul ia în considerare două variante de exploatare a Castelului Bran. Este vorba de un parteneriat stat-privat sau de achiziţionarea castelului de către stat. „Statul ar avea beneficii pe termen lung şi ar participa la proiectele culturale şi de dezvoltare regională pe care le are Dominic de Habsburg“, a apreciat Paleologu. O a treia variantă discutată, de închidere a muzeului, a fost calificată drept „cel mai prost scenariu“.
@