» Tezaurul Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj contine bogatii care ar starni invidia bancherilor
» Bijuteriile din aur si colectiile de monede din metal pretios sunt adapostite intr-o incapere blindata
O parte din "urmele" trecutului imbracate cu zale si coif stau la loc de cinste in incinta Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Tot aici, exista un spatiu, modest ca dimensiune, o incapere blindata in care este expus in permanenta tezaurul de pe malul Somesului. Un loc care, cu siguranta, incanta simtul estetic al privitorului. E greu de ales cea mai frumoasa piesa. Cu mii de piese de valoare, tezaurul de la Cluj se moate mandri cu podoabe romane sau cu nepretuitele monede habsburgice.
Tezaurul a fost deschis publicului in anul 1999 si cuprinde piese din aur, argint aurit si argint din vechile colectii ale Muzeului Ardelean, patrimoniu care a fost imbogatit cu piese din donatii, achizitii si piese provenite din sapaturile arheologice recente.
Sunt incluse peste 1.000 obiecte de podoaba, piese de harnasament, accesorii vestimentare si peste 3.000 de monede si medalii; unele piese sunt individuale, iar altele fac parte din tezaure de exceptie ca cele de la Boarta (Sibiu), Moigrad (Salaj), Sarmasag (Salaj), Cluj-Napoca (Str. Deleu), Vintu de Jos (Alba), Somogy (Ungaria), Cetatea de Balta (Alba) etc.
Exista vitrine pline cu banuti, monede, medalii bine securizate si asezate cu mare grija, intr-o ordine doar de specialisti cunoscuta. Colectia de la Cluj numara, printre altele, piese unicat. Un unicat mondial il constituie placuta Muzeului Ardelean, care a marcat in 1909, 50 de ani de la infiintarea Muzeului. Aici se afla si singura colectie de medalii napoleoneene din tara, care contine o treime din medaliile emise de imparatul Frantei in epoca sa. Aceasta este cea mai mare colectie de medalii napolonien