Ultimul Raport Eurispes (Institutul de Studii Politici Economice şi Sociale) Italia 2009 dedică o întreagă secţiune siguranţei publice. Eurispes realizează studii de cercetare pentru Ultimul Raport Eurispes (Institutul de Studii Politici Economice şi Sociale) Italia 2009 dedică o întreagă secţiune siguranţei publice. Eurispes realizează studii de cercetare pentru instituţii naţionale şi internaţionale, dar în acelaşi timp promovează şi finanţează studii pe teme de mare interes social.
Potrivit recentului Raport Eurispes, dat publicităţii ieri şi întocmit pe baza unui sondaj de opinie, 57% dintre italieni cred că infracţiunile le săvârşesc, în egală măsură, atât cetăţenii italieni, cât şi cei străini. La întrebarea dacă există anumite naţionalităţi care comit mai multe delicte în raport cu altele, răspunsul a fost pozitiv în proporţie de 66,4% din cazuri. “Clasamentul” întocmit de Eurispes arată în felul următor: românii (40,7%) şi albanezii (33,3%) sunt străinii cei mai temuţi, urmaţi de marocani (10,5%) şi tunisieni (3,5%).
În medie, un italian din cinci (21,3%) pune în relaţie creşterea fenomenului de criminalitate cu proasta funcţionare a sistemului judiciar din Italia. Se face referire mai ales la lipsa corelării dintre pedeapsa primită şi gravitatea crimei comise, precum şi la punerile în libertate după foarte scurt timp.
14,7% dintre cetăţenii italieni sunt de părere că aceste crime se produc din cauza puterii organizaţiilor criminale, iar aproape un cetăţean din zece (9,3%) atribuie statului o parte din responsabilitate. Doar 3,7% dintre italieni sunt de părere că fenomenele de criminalitate izbucnesc mai ales din cauza resurselor insuficiente puse la dispoziţia forâelor de ordine.
Posibilele soluţii ale fenomenului criminalităţii, întrevăzute de cetăţenii italieni, ar fi înăsprirea pedepselor (19,4%) şi