Şase luni şi un nou mandat la Justiţie - atât i-a trebuit ministrului fost liberal actual independent Cătălin Predoiu să-şi schimbe opţiunea pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Dacă în august anul trecut Predoiu o cerea în locul lui Daniel Morar pe consiliera sa, Monica Şerbănoiu, şi îl trimitea pe procurorul-şef al DNA pe un post la Bruxelles, ieri ministrul a decis să meargă pe varianta con tinuităţii, trâmbiţată timp de câteva luni şi de preşedintele Băsescu.
Din august până în ianuarie, Predoiu a găsit zece motive pentru care Morar ar trebui să rămână încă trei ani la DNA. Între acestea, activitatea anterioară a procurorului-şef la DNA, pe care acum şase luni o trecea la capitolul „vulnerabilităţi“ ale instituţiei.
Numirea, în pixul preşedintelui
Schimbarea de perspectivă, a explicat Predoiu, s-ar datora faptului că „între timp“ Morar „a reuşit să rezolve modul defectuos în care, în vara anului 2008, gestionase relaţia cu massmedia, situaţie care a avut ca efect tensionarea şi decredibilizarea parţială a instituţiei“.
În plus, şirul de critici voalate din luna august la adresa rezultatelor DNA, sub cârma lui Morar, a fost înlocuit ieri cu decalogul laudelor: de la „aprecierea constantă a DNA în Rapoartele de ţară ale Comisiei Europene“ şi până la „încrederea în capacitatea profesională şi în păstrarea independenţei sale“.
Ministrul a ţinut să menţioneze şi susţinerea de care Morar se bucură din partea procurorului general, Codruţa Kovesi, cea care i-a prelungit mandatul până pe 12 februarie, imediat ce Predoiu a anunţat-o pe Şerbănoiu. Propunerea de rămânere a lui Morar la DNA ar urma să ajungă pe masa preşedintelui Băsescu, după ce ieri a ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un aviz consultativ.
Într-un interviu pentru EVZ, liderul PSD Mircea Geo