La 27 ianuarie s-au implinit 65 de ani de cand Leningradul (Sankt Petersburg) a spart blocada nazista, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Orasul a trait 900 de zile de oroare, pe care istoria si rusii si le amintesc in fiecare an.
De fapt, istoricii sustin ca Hitler nu a dorit sa cucereasca orasul Leningrad ci l-a condamnat la infometare, asediul metropolei de 3,5 milioane de locuitori durand aproape 900 de zile si soldandu-se cu doua milioane de morti si alte mii de oameni transformati in canibali.
La patru saptamani dupa invadarea URSS, Wehrmachtul a ajuns la portile vechiului oras Sankt Petersburg (din 1924 pana in 1991 cunoscut ca Leningrad), grupul de armate Nord, format dintr-o jumatate de milion de soldati si dotat cu cea mai moderna tehnica, incercuind complet orasul la inceputul lui septembrie 1941.
Hitler insa a ordonat armatei sa opreasca inaintarea in oras, el nedorind sa cucereasca acest simbol al Rusiei ci sa-l stranguleze printr-o blocada, in timp ce artileria si Luftwaffe (armata aerului) urmau sa-l faca una cu pamantul.
Condamnarea la moarte a orasului a fost una fara precedent in istorie, pentru 3,5 milioane de oameni incepand 'o noapte fara sfarsit', asa cum se exprima autorul american Harrison Salisbury in cronica sa despre asediul Leningradului.
Dupa terminarea asediului, la 27 ianuarie 1944, la exact 871 de zile de la inceperea sa, circa 1,1 milioane de locuitori murisera de inanitie, inghetati sau sub ploaia de bombe, in timp ce un alt milion de soldati ai Armatei Rosii si-a pierdut viata aparand orasul.
Timp de doi ani si jumatate, pe Neva (raul care traverseaza St Petersburg) a domnit infernul, o tragedie pe care niciun alt oras nu a mai suferit-o in acest fel.
Catastrofa prin infometare pusa la cale strategic de asediatori a fost accentuata prin ero