Accesul dificil la un credit ipotecar face ca puţini cumpărători să se bucure de oportunităţile oferite de criză
Apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit în 2008 cu 25% iar unii dezvoltatori le vând pe cele noi cu discounturi de până la 30%
Restricţiile impuse la creditare de către Banca Naţională a României în luna octombrie a anului trecut au făcut ca majoritatea celor ce îşi permiteau un apartament, înainte pe baza unui împrumut, să nu mai poată cumpăra aproape nimic. Pentru a nu rămâne cu ele nevândute, proprietarii, privaţi sau dezvoltatori, au lăsat consistent din preţuri, cu până la 30%.
Apariţia primelor semne ale crizei internaţionale şi pe piaţa imobiliară din România i-a determinat pe unii dezvoltatori să reducă preţurile locuinţelor noi cu până la 30%. În ianuarie, Banca centrală a mai slăbit normele de creditare, dar chiar şi-aşa, potenţialii cumpărători nu se încumetă încă să cumpere. „Zvonistica i-a determinat pe mulţi cumpărători să intre într-o stare de expectativă, în speranţa că preţurile proprietăţilor se vor duce mult mai jos. Restricţionarea creditării pentru o anumită categorie de public şi creşterea dobânzilor au fost principalele motive care au redus considerabil numărul potenţialilor cumpărători de locuinţe”, ne-au declarat reprezentanţii companiei Eurometropola.
Un sondaj realizat de site-ul imobiliar www.imopedia.ro timp de o săptămână arată că 26% dintre persoanele care au răspuns la înrebarea «Care este motivul pentru care nu îţi cumperi un apartament?» au banii necesari achiziţiei unei locuinţe, dar mai aşteaptă ca preţurile să scadă. Cea mai mare pondere, de 45% dintre respondenţi, sunt persoane care nu îşi permit încă un credit, iar 18% consideră că oferta băncilor pentru creditare are costuri prea mari.
Preţurile locuinţelor noi vor scădea acolo unde acestea nu mai reflectă realitat