Atenţie, dependenţi de cumpărături, slăbiciunea voastră ar putea fi catalogată drept boală! În SUA, psihiatrii se gândesc să includă afecţiunea în categoria tulburărilor psihice. Sursa: Reuters
Într-o societate care promovează consumul, cum e cea americană, „shopaholismul” a devenit o problemă de neignorat pentru psihologi şi psihiatri. Cumperi pentru că ai nevoie, ajungi să crezi că ai nevoie şi pentru că te face să te simţi mai bine. Comportamentul ţi se schimbă. Ce faci dacă nu te mai poţi opri? Ce se întâmplă dacă nici criza economică nu-ţi pune frână?
Cu angajaţii la cumpărături
Subiectul a ajuns şi pe agenda politicienilor statului New York. Recent a fost publicat un raport în care se arată că fostul comisar de stat pentru sănătate, Antonia C. Novello, îşi folosea angajaţii pentru a o însoţi în adevarate escapade de shopping prin magazinele New York-ului. Raportul arată că angajaţii dnei Novello îi incurajau hobby-ul, oferindu-i cupoane de reduceri. Astfel, în lipsa ei, nu erau nevoiţi să lucreze până târziu.
Trebuie să îl/o am!
În Germania, dependenţa de cumpărături este văzută ca tulburare obsesiv compulsivă (TOC). Tulburarea obsesiv compulsivă se traduce prin prezenţa de obsesii (gânduri sau imagini deranjante) pentru înlăturarea sau prevenirea cărora persoana în cauză execută anumite ritualuri. De exemplu, poate fi obsedată de microbi sau murdarie, astfel îşi va spăla mâinile în mod repetitiv. Sau poate fi copleşită de îndoieli şi astfel simte nevoia de a face verificari repetate.
Multe persoane sănătoase pot avea unele simptome asemănătoare celor din TOC. Boala este diagnosticată doar în cazul în care asemenea activitaţi durează cel puţin o oră pe zi, sunt foarte deranjante şi tulbură viaţa de zi cu zi (sursa definiţiei: www.cabinetpsihoterapie.ro)
Se spu