Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa, este cu ochii pe guvern şi pe proiectul de buget al anului în curs. Sursa: Razvan Valcaneantu
Evenimentul zilei: Avem deja o schiţă de buget. Cum vi se pare?
Bogdan Hossu: Greu de evaluat, deocamdată. Dar ceea ce este bine, guvernul a renunţat la moratoriu. Creşterea salarială promisă ar trebui să menţină puterea de cumpărare a angajaţilor. Dar nu ştiu dacă vor fi acoperite şi scumpirile anunţate de unii producători.
Mai există şi unele măsuri anticriză...
Da, dar unele sunt de formă. De exemplu, neimpozitarea venitului reinvestit abia din 2010 nu se mai regăseşte printre ele. Acum ar fi trebuit aplicată această măsură. Problemele angajatorilor sunt prezente, şi nu viitoare. Aşa, practic, ei vor avea parte de pierderi în acest an.
Şi nu este singura, din ce am remarcat!
Aşa este. O altă măsură formală este creşterea cu 3,5 puncte procentuale a contribuţiei la asigurările sociale. Încă nu-mi este clar cine o va plăti, dar va produce pagube pentru cei care o vor suporta. Dacă este plasată la angajaţi, salariul va fi diminuat. Iar creşterea salarială promisă va rămâne doar pe hârtie. Dacă o vor suporta angajatorii, va duce la o cheltuială suplimentară către stat, care s-ar putea repercuta tot în salariile angajaţilor.
Dar cu drepturile de autor ce aveţi?
Vreau să fiu foarte bine înţeles! Nu am nimic cu ele! Dar nu este cazul să fie folosite în multe domenii, ca mijloc de plată pentru salariaţi. Vă dau un singur exemplu: un director comercial mi-a arătat că are un salariu de 1.200 de lei, şi pe drepturi de autor mai primeşte alţi 1.700. Adică un calcul contabil poate fi considerat operă de artă?! Să fim serioşi!
Despre pensii ce credeţi ?
În proiectul de buget n-am remarcat să fie prinsă şi obiecţia noastr