"Care este diferenta intre socialism si capitalism? In socialism bancile sunt nationalizate si apoi dau faliment, in capitalism e invers". Bancul a aparut in Germania de cand cu criza, l-ar fi spus si cancelarul Angela Merkel, la Frankfurt. "Circula zvonul ca statele nu pot da faliment. Acest zvon nu este adevarat", ar mai fi adaugat ea, citata de Spiegel.
Tocmai pentru a preveni indatorarea peste limite acceptabile a statului german, cancelarul a spus sambata 'Nein' constituirii cu sprijin de stat a unei Banci Rele, care sa preia activele toxice ale bancilor germane, indatorand insa peste masura statul si platitorul de impozite.
Frica e uneori sanatoasa
In incercarea de a preveni colapsul sistemului financiar si efectele sale asupra economiei reale, statul este chemat sa intervina, desi nu demult era considerat o piedica in calea imaginatiei desfranate a pietelor de capital, care au dovedit ca nu se pot regla singure. SUA sunt chemate sa pompeze sute de miliarde de dolari in salvarea unor banci, al caror faliment nu este exclus. Guvernul german a aprobat al doilea pachet de salvare nationala, de 50 de miliarde de euro, dupa ce a privatizat un sfert din Commerzbank si are in vedere si alte nationalizari partiale de banci.
Alte state europene asuda pe mormanele de gunoaie financiare, pe care timp de ani de zile bancile private le-au inghesuit in pivnita bilanturilor lor. Islanda a falimentat, Grecia e pe marginea prapastiei, Italia e indatorata pana peste cap, Irlanda ameninta sa afecteze cel mai puternic pactul de stabilitate al UE, moneda nationala a Marii Britanii e in cadere libera.
Conform expertilor, Uniunea Europeana poate suporta falimentul unui stat din interiorul sau, nu insa si un efect de dominou al acestui fenomen, care ar duce la puternica devalorizare a monedei Euro, cu toate consecintele ce decurg din