La Bilcesti, in partea de nord a judetului Arges, la 10 km de Campulung-Muscel, se afla una din cele mai vechi plantatii de afin din Romania. De ea are grija inginerul Catalin Badescu, crescut si inca indragostit de cultura de afin. HotNews.ro a discutat cu el despre cercetarea pomicola, culturile de afin din Romania si dificultatile infiintarii si intretinerii unei astfel de culturi.
HotNews.ro: Cum si cand a inceput nebunia cu pasiunea pentru afin?
Catalin Badescu: E o intamplare pana la urma. Tine de hazard, dar si de inspiratia si profesionalismul profesorului Nicolae Stefan, care în urma unei vizite in Statele Unite, a remarcat cultura afinului si a facut demersurile necesare pentru infiintarea unor culturi experimentale in Romania. A adus material saditor, importat din Statele Unite si din Franta si s-au infiintat mai multe campuri experimentale in mai multe locatii in Romania.
Cea mai inspirata alegere s-a dovedit statiunea de la Bilcesti, unde parintii mei erau cercetatori in pomicultura si unde culturile infiintate in anul 1968 produc si in prezent. Copil fiind, imi insoteam destul de des parintii in campurile experimentale si in vacante imi castigam banii de buzunar la recoltat de fructe de arbusti, asa cum peste ani avea sa se intample si cu cei 3 copii ai mei. Cadrul natural si specificul activitatii de cercetare m-au determinat sa aleg profesia de horticultor, desi am urmat cursurile liceale la profilul matematica fizica. Intamplarea a facut ca in facultate sa intalnesc partenera de viata si sa lucram impreuna, asemeni parintilor mei.
Catalin Badescu la Bilcesti
Foto: HotNews.ro
HotNews.ro: Mai exista culturi de afin in tara in afara de Bilcesti?
Catalin Badescu: Inainte de 1989, pe baza unui program de promovare a culturilor de arbusti fructiferi in Romania pe aproximativ 15.000 ha, s-au