Proiectul bugetului de stat transmis partenerilor sociali prevede venituri mai mari din impozitul pe profitul companiilor şi pe venitul cetăţenilor. Sursa: Codrin Prisecaru
Într-un an de criză, guvernul mizează că va colecta de la firme şi de la cetăţeni mai mulţi bani decât anul trecut. Cu toate că firmele nu mai au comenzi şi îşi reduc activitatea, iar numărul şomerilor este în creştere, proiectul bugetului de stat transmis patronatelor şi sindicatelor prevede că sumele încasate din impozitele pe profitul întreprinderilor şi pe venit vor creşte în 2009 faţă de 2008.
Potrivit documentului, impozitul pe profitul firmelor va aduce la bugetul statului 12,69 miliarde de lei, cu aproape 3% mai mult decât anul trecut. Sumele provenite din impozitul pe profiturile băncilor sunt aşteptate să crească cu 7%, până la 750 de milioane de lei. Iar sumele încasate din impozitul pe venitul persoanelor fizice sunt estimate să se majoreze cu aproape 9%, depăşind 20 de miliarde de lei.
Cele mai mari venituri vor fi aduse însă la bugetul de stat din 2009 de Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), respectiv 44,4 miliarde de lei, cu 8,67% mai mult decât anul trecut. Din sumele colectate din TVA, guvernul a programat să le aloce autorităţilor locale 17,6 miliarde de lei. Din aceşti bani, peste 550 de milioane de lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
Ministerul Muncii ia cele mai multe fonduri
Cel mai mare câştigător în urma împărţirii banilor între ordonatorii principali de credite este Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va primi 16,37 miliarde de lei (2,8% din PIB).
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va gestiona fonduri de peste 16 miliarde de lei pentru acţiuni generale (2,8% din PIB) şi pe ale sale, în valoare de 3,1 miliarde de lei (0,5% din PIB).