Condiţiile impuse de angajatori sunt destul de dure. Oamenii vor fi obligaţi să culeagă 17 kg de căpşuni într-o oră.
Cei care nu dau randament, în maxim două săptămâni de la începerea lucrului, sunt trimişi acasă. Ei pot câştiga însă 1.000 de euro, iar înscrierile încep de astăzi. Salariile care depăşesc 4.000 de lei sunt un vis pentru românii de rând. Majoritatea se bucură dacă au salarii de 1.000 de lei sau, mai nou, dacă îşi pot păstra locul de muncă.
„Salariul mediu la nivelul judeţului este de 1.600 de lei, maximum 1.800 de lei. Meseriaşii buni din construcţii sunt plătiţi ceva mai bine, 2.000-2.500 de lei“, a declarat Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraş-Severin. Mai mulţi „curtenitori” dintre membrii Uniunii Europene au făcut ofertă forţei de muncă româneşti. Agricultorii din Danemarca le oferă cărăşenilor şansa unor venituri consistente. Pentru ca persoanele interesate să rămână cu 1.000 de euro în mână, după o lună de muncă, trebuie să lucreze la normă şi să accepte să locuiască în corturi aduse de acasă.
Agricultura în Danemarca nu este uşoară
Cei care vor pleca vor locui în corturi trei luni şi îşi vor plăti gazul, apa, energia electrică şi mâncarea. „Recoltatul căpşunilor şi mazării se plăteşte întotdeauna în funcţie de cantitate. Trebuie să culeagă 17 kg pe oră, astfel încât să câştige 14 euro/oră. Dacă nu îndeplinesc acest nivel, aplicanţii pot să-şi piardă locul de muncă după două săptămâni.
Condiţiile sunt impuse de angajatori“, a declarat Sorin Muşat, directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.