Majoritatea băncilor intenţionează să ataşeze împrumuturilor poliţe care acoperă şi riscul de şomaj. Deşi încarcă preţul creditului, asigurarea de şomaj va fi tot mai solicitată având în vedere că mulţi dintre români au ajuns să se îndoiască de siguranţa locului de muncă. Pe lângă creşterea dobânzilor şi deprecierea leului în raport cu euro, lipsa siguranţei locului de muncă îi îngrijorează tot mai mult pe datornicii la bănci.
Aceştia se gândesc că pierderea locului de muncă i-ar putea aduce în situaţia de a nu-şi mai putea achita ratele. De cealaltă parte, băncile se tem că situaţia economică actuală, care anunţă val după val de şomeri, le-ar putea creşte semnificativ numărul restanţierilor.
În acest context, tot mai multe instituţii bancare intenţionează să introducă la contractarea împrumuturilor asigurarea care să acopere pe lângă riscul de deces şi invaliditate, şi pe cel de şomaj. În acest fel, băncile îi protejează pe clienţi, dar şi pe sine.
Creditele ipotecare, prioritare
BCR a anunţat că va lansa, până la finele acestui an, credite care să aibă ataşate poliţe care acoperă şi riscul de şomaj, destinate potenţialilor clienţi care, la un moment dat, ar avea probleme la locul de muncă. “Orice produs de creditare are ataşat o asigurare de viaţă sau accident, dar nu şi una de şomaj. Probabil nu va mai trece mult timp până vom introduce acest tip de produs. Avem deja construită o astfel de opţiune. Rămâne doar să o activăm”, a spus Sorin Mititelu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din cadrul BCR.
De asemenea, şi OTP Bank şi Banca Românească au anunţat că au în vedere introducerea unei astfel de opţiuni în viitorul apropiat. OTP Bank va ataşa o astfel de asigurare pentru orice tip de credit contractat, iar pentru Banca Românească va deveni o prioritate în