Cresterea galopanta a somajului in randul muncitorilor chinezi, o piata auto aproape moarta in Japonia si in Spania, productia industriala in berna in Europa: aceste noi vesti rele ilustreaza paralizia economiei mondiale si au antrenat intrarea burselor, din nou, pe rosu, in prima zi a lunii februarie, relateaza AFP.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului, criza financiara a provocat incetinirea cresterii economice mondiale la 4,0% in 2008, dupa +5,5% in 2007 si +8,5% in 2006.
Mai multe cifre au confirmat luni adancirea crizei in industria auto. In Japonia, vanzarile de autovehicule noi, cu exceptia super-mini-urilor, au cazut cu 27,9% in ianuarie, cel mai mic nivel din ultimii 41 de ani.
In Spania, inmatricularile de masini noi au scazut cu 41,6% in ianuarie, in cifre actualizate. Mai putin afectata, Franta afiseaza o reducere a cumpararilor de masini noi de 7,9% in ianuarie.
In Coreea de Sud, exporturile cad drastic in ianuarie (-32,8%) pe fondul reducerii mondiale a cererii, in special in China.
Fabrica lumii, China, nu scapa nici ea, indicatorii devenind ingrijoranti: productia manufacturiera a continuat sa scada rapid in ianuarie.
Circa 20 de milioane de muncitori nu au de lucru din cauza crizei, anunta autoritatile, care se tem de o recrudescenta a tensiunilor sociale.
"Potrivit calculelor noastre, 15,3% din cei 130 de milioane de oameni din mediul rural care migreaza pentru a-si gasi de lucru si-au pierdut slujbele", a afirmat Chen Xiwen, un oficial guvernamental.
Si Rusia, victima a degingoladei rublei si a cresterii somajului, se teme de miscari sociale mai ample, in conditiile in care in ultimele zile au existat mai multe manifestatii care au cerut demisia lui Putin.
In Franta, unde o zi de greva si de manifestatii a adunat in strada sute de mii de pers