Preşedintele Tribunalului Botoşani a instrumentat până acum mii de dosare. Vladimir Ţepoi a aplicat pedepse mari, inclusiv închisoare pe viaţă. Vladimir Ţepoi, unul dintre cei mai experimentaţi judecători din Botoşani şi preşedinte al Tribunalului din 2001, a avut de-a face până acum cu mulţi criminali, violatori, hoţi, traficanţi de droguri şi traficanţi de persoane. „Munca de judecător implică foarte multă responsabilitate, pregătire profesională şi te obligă să tratezi cu maximă seriozitate fiecare dosar în parte, mai ales în penal unde de hotărârea pe care o iei depinde libertatea unui om", explică Vladimir Ţepoi.
Dosar cu 23 de inculpaţi El recunoaşte că în multe cazuri a fost nevoie de probe suplimentare. „Au fost situaţii în care am cântărit foarte mult aplicarea unei pedepse privative de libertate. În aceste cazuri am lărgit probatoriul şi am discutat cu cei implicaţi în dosar pentru a nu lua o hotărâre greşită", spune magistratul. Vladimir Ţepoi susţine că cele mai dificile dosare sunt cele economice. „Dosarele de criminalitate economică sunt cele mai dificile. Dacă la omoruri, de cele mai multe ori, probele sunt clare, în schimb dosarele de criminalitate economică necesită foarte multă muncă şi mai mult timp pentru a fi soluţionate. Acum am un dosar cu 23 de inculpaţi, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Este vorba de emiterea de documente false, prejudiciul fiind de circa 600.000 lei", povesteşte preşedintele Tribunalului Botoşani.
A aplicat pedeapsa maximă Deşi era la început de carieră, Vladimir Ţepoi a avut de soluţionat un dosar foarte greu, cu un bărbat trimis în judecată pentru omor deosebit de grav. „Cea mai mare pedeapsă pe care am aplicat-o a fost în 1991 sau 1992, când l-am condamnat pe un inculpat la închisoare pe viaţă pentru dublu asasinat, la Broscăuţi. Acesta a u