"Frica ii motiveaza cel mai mult pe angajati", spunea directorul de resurse umane al unei mari multinationale. Atunci cand in jurul tau auzi ca oamenii isi pierd locul de munca, primesc salarii mai mici sau intra in somaj tehnic, inevitabil apare un sentiment de panica. Surprinzator insa este faptul ca pe unii angajati ii poate motiva o astfel de situatie, pe altii acest gen de tensiune nu-i ajuta deloc.
"Lumea este agitata, nimeni nu stie cati bani au mai ramas si cat este dispus sa cheltuiasca patronul. Este o atmosfera ciudata, desi s-au facut eforturi sa se pastreze o oarecare stare de siguranta. Inca se mai fac angajari, iar acest lucru este si bun si rau. Cand vezi ca vin multi oameni, te intrebi daca nu vor fi si unii care sa vrea partea ta de job", crede Ovidiu, angajat al unei companii private din Capitala cu cateva sute de angajati.
Exista insa si angajati pe care situatia actuala nu ii "impresioneaza" deloc.
"Firma la care sunt eu este in plina dezvoltare si din acest motiv nu sunt deloc stresata. Din punctul meu de vedere, in afara de cursul valutar, e mai mult zarva", spune Roxana, care lucreaza ca agent de vanzari.
In situatii tensionate, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca angajatorul este sa comunice in permanenta cu angajatii si sa le explice situatia in care se afla compania. "Frica nu ii motiveaza pe angajati intr-o perioada de criza. Din pacate, gandul ca ai putea fi concediat nu este un factor motivational. In acest moment, comunicarea este un element foarte important. Oamenii trebuie sa stie daca organizatia in care lucreaza are probleme sau nu", este de parere Olivier Allaert, director de resurse umane al Ubisoft Romania, filiala locala a companiei franceze Ubisoft Entertainment, cel mai mare producator de jocuri video din Europa.
Din acest motiv, managementul trebuie sa comunice angajatilor c