A plecat din ţară din motive politice, dar până la moarte a cântat despre locurile natale.
Moscopol a preluat darul cântecului de la mama sa. "Mama îmi povestea că bunica avea o voce de operă, iar Prinţul Sturdza, când a auzit-o cântând, a vrut s-o facă mare cântăreaţă de operă, dar părinţii ei s-au opus. Moscopol a avut concerte în multe locuri din ţară. A făcut înregistrări în Germania şi a făcut un contract cu o mare casă de discuri din Anglia, contract de exclusivitate", îşi aminteşte nepoata artistului, Jana Andreescu.
IUBIT DE PUBLIC. "Era mereu rugat să dea un concert la Brăila. Când s-a hotărât să vină, sala a fost arhiplină. Oamenii veniseră cu scaune de acasă ca să-l asculte. A fost foarte bogat la un moment dat, dar nu ţinea la avere. Nu era econom. Mama îmi povestea că i s-a propus să intre în Legiune. Înainte de 1940 erau aceste tentaţii şi a refuzat, deşi era un anticomunist", ne spune Jana Andreescu. "Era foarte, foarte iubit de femei. A avut o prietenă care s-a sinucis. Poate şi lucrul acesta a contribuit la hotărârea de a pleca din ţară. Nu a fost căsătorit şi n-a avut copii. A avut această prietenă, o blondă frumoasă, îmi amintesc cum îi admiram fotografiile", spune Jana Andreescu.
În 1940 au murit, la scurtă vreme unul după celălalt, părinţii celor doi fraţi. "În 1946 mama s-a căsătorit cu tatăl meu, Popescu Aureliu, şi Jean Moscopol i-a cununat. Au făcut cununia la Sf. Elefterie, în Bucureşti. Din ţară a plecat legal, cu acte. Până în ultima clipă, a vrut s-o ia şi pe mama, dar pentru că s-a căsătorit n-a mai plecat. Era profund creştin, foarte religios. Când a plecat în America, a ajutat la coeziunea grupului de români din New York prin Biserica Sf. Dumitru. Apoi a cântat la Europa Liberă. Cântecele ne emoţionau foarte mult. Eu eram mică. Mama plângea", îşi aminteşte nepoata cântăreţului.
C