Ultima „ţintă” în campania guvernului Berlusconi de a salva economia ţării este…kebabul. Specialitatea turcească, la fel ca şi alte mâncăruri străine, vor deveni practic marfă de contrabandă după ce iniţiativele privind „mâncarea etnică” iniţiate de autorităţi vor intra în vigoare. Italia încearcă să îşi menţină în viaţă producătorii locali şi mâncarea tipică italienească, chiar dacă sosul de roşii poate proveni din Peru, iar spaghetele din China, relatează The Times. De acum însă, nu vor mai exista noi restaurante „etnice”, iar cele deja existente, unde se serveşte mâncare turcească, chinezească ori japoneză trebuie de acum să înceteze să importe ingrediente din alte părţi şi să se bazeze pe produse din Italia. Convingerea că „italienii trebuie să mănânce în stil italian” a cabinetului Berlusconi a fost calificată de opoziţie drept „rasism gastronomic”.
Fără a mai aştepta o decizie de la centru, un orăşel italian – Lucca – a decis, în consiliul judeţean, să nu mai acorde licenţe restaurantelor care gătesc altfel de mâncăruri decât italieneşti şi magazinelor care vând produse culinare „străine”.
Ideea se răspândeşte rapid, în special în oraşele cu autorităţi locale de centru-dreapta sau din partidul extremist Liga Nordului. Printre primele oraşe mari lovite se numără Milano. Iniţiativele au fost acceptate cu plăcere de ministrul italian al Agriculturii, Luca Zaia: „Suntem pentru tradiţie şi pentru păstrarea culturii noastre”. (E.F.)
Ultima „ţintă” în campania guvernului Berlusconi de a salva economia ţării este…kebabul. Specialitatea turcească, la fel ca şi alte mâncăruri străine, vor deveni practic marfă de contrabandă după ce iniţiativele privind „mâncarea etnică” iniţiate de autorităţi vor intra în vigoare. Italia încearcă să îşi menţină în viaţă producătorii locali şi mâncarea tipică italienească, chiar dacă sosul de roşii poate proveni din Pe