Salariile pentru pozitii de entry-level au scazut pana la nivelul pe care il inregistrau la inceputul anului trecut, pe masura ce candidatii devin din ce in ce mai flexibili in ceea ce priveste asteptarile salariale.
"Oferta salariala medie pentru pozitii new-entry a scazut cu circa 10%. In ceea ce-i priveste pe studenti sau pe absolventii fara experienta, care se angajeaza pe pozitii de office admin sau administrator de baze de date, spre exemplu, salariul net a scazut de la 420 de euro pana la 380 de euro, sau, in alte cazuri, de la 400 la 370 de euro", explica Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice, avand in total 1.250 de angajati, dintre care 650 sunt angajati permanenti. Grupul APT a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro.
Chiar daca scaderea salariilor nu este o regula generala in randul tuturor companiilor, un lucru este cert: situatiile in care oferta salariala este mai mare iese din calcul.
"Am intalnit cateva situatii in care oferta salariala de nivel entry-level era mai mica fata de acum cateva luni. Intr-adevar, se ia in calcul oferirea unor salarii mai mici si nici intr-un caz nu se poate vorbi despre salarii mai mari decat pana acum", este de parere Gabriela Serbanica, senior HR consultant la compania de recrutare Adecco Romania.
Cele mai multe firme de pe piata angajeaza in prezent mai mult punctual, pentru a acoperi pozitiile ramase libere, fara a mai exista recrutari de volum. Iar in ceea ce priveste pozitiile ramase libere, pentru acestea sunt preferati specialistii. Acestia se gasesc mai usor acum, avand in vedere ca multi au fost deja disponibilizati sau urmeaza sa fie dati afara. Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), angajatorii din intreaga tara au anuntat ca vor face aproximativ