De zece ani de zile, moneda unica europeana euro si-a consolidat pozitia in lume, ajungand sa fie folosita drept moneda nationala in 16 tari europene si sa fie preferata pentru credite si rezerve valutare.
Europenii au avut ceva emotii, insa au rasuflat usurati cand au constatat ca, pana acum, euro face fata cu brio crizei economice globale, cu toate ca mai multe banci din regiune au probleme serioase.
Sunt insa si analisti care nu impartasesc sentimentele optimiste vis-a-vis de euro si nu au incredere in capacitatea monedei unice de a traversa fara probleme crizele economice.
In perioada imediat urmatoare, eurozona trebuie sa dea dovada de coeziune, in conditiile in care statele mebre au viziuni proprii despre cum trebuie tratata criza economica. Se adauga aici si spectrul deficitelor bugetare-record, pe care analistii Washington Post le considera capabile sa "sparga" eurozona.
Publicatia germana Der Spiegel avertizeaza: "Posibilitatea dezintegrarii eurozonei a devenit o chestiune arzatoare pe pietele financiare".
Die Zeit a gasit si explicatia: "Criza mareste diferentele dintre tarile zonei euro. Economisti seriosi se intreaba cand vor incepe sa dea faliment primele state. Dupa asta, mai e doar un pas mic pana la catastrofa-colapsul monedei unice".
Atmosfera in eurozona este de-a dreptul dramatica, in conditiile in care Grecia, Spania, Portugalia, Italia si Irlanda au avertizat deja ca sarcina guvernelor lor este ingreunata de datoriile ce nu fac decat sa se mareasca in contextul recesiunii globale.
Expertii sustin ca finantarea deficitelor guvernamentale va fi foarte dificila in 2009.
Comisia Europeana si-a facut calculele si a descoperit, fara bucurie, ca deficitele celor 16 state membre ale eurozonei vor creste pana la 4% anul acesta si 4,4% anul viitor - aceste cifre