Sunt patroni care profită din plin de această perioadă pentru a avea mai puţine cheltuieli sau pentru a ascunde incapacităţi ale managementului. Sursa: Reuters
Cu jumătate de an în urmă, România se confrunta cu un deficit major de forţă de muncă, iar angajatorii se vedeau nevoiţi să accepte cererile salariale uneori exorbitante ale proaspeţilor absolvenţi de facultate. Târgurile de joburi erau pline cu oferte tentante de muncă. Cu toate acestea, chiar şi tinerii fără experienţă se „vindeau“ foarte greu. Acum, la doar câteva luni distanţă, zeci de firme au făcut concedieri masive, au micşorat salariile, promovările sunt aproape inexistente, şi inclusiv profesioniştii îşi simt jobul în pericol.
Ce a dus la această schimbare? Majoritatea managerilor susţin că de vină este criza financiară mondială care a afectat destul de rău şi piaţa muncii din România. Însă sunt şi specialişti în domeniu care sunt convinşi că patronii profită din plin de această criză pentru a-şi reduce costurile sau pentru a ascunde probleme grave ale conducerii.
„Companiile manifestă o prevedere exagerată“
Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal, este de părere că în România nu este o criza reală, ci una indusă. „Nouă, românilor, ne place să ne văităm şi să ne dăm cu capul de pereţi, şi asta o facem înainte să intrăm într-un colaps ca să ne plângem şi mai mult de milă după aceea“, crede Mihaela Stroe.
Şi Alina Negrea, consultant al companiei Advice Human Resources, din Capitală, spune că, în opinia ei, criza afectează mai mult la nivel psihologic, iar companiile manifestă o prevedere exagerată. Specialista susţine că unii angajatori se folosesc de această criza ca de un pretext pentru a-şi reduce costurile, mai mult ca de obicei, iar altele pentru a elimina personalul neperformant sau a restructura complet posturile i