Despre condiţiile în care muncesc angajaţii din spitale se ştiu din păcate foarte puţine lucruri. Mulţi oameni cred că bucătăresele doar mănâncă şi fură din hrana bolnavilor. Realitatea este însă alta.
În bucătăria Spitalului de Urgenţă Craiova, de la bucătărese până la muncitorii necalificaţi, toată lumea lucrează în regim de capitalism sălbatic. Volum de muncă enorm, condiţii grele, salarii mici şi sporuri ioc, tentaţia de a dosi din alimentele cumpărate pentru bolnavi. Angajaţii de la bucătărie au la rândul lor copii de hrănit şi facturi mari de plătit la întreţinere.
Opt bucătărese la 1.500 de bolnavi
În 1990, blocul alimentar al Spitalului de Urgenţă Craiova avea în jur de 40 de angajaţi. Acum s-a ajuns la 22: opt bucătărese, iar restul dieteticiene şi muncitoare necalificate. La un spital cu 1.500 de paturi, în care sunt internaţi bolnavi peste capacitate, cele 22 de salariate trebuie să facă în aşa fel încât în fiecare zi bolnavii să aibă ce să mănânce. Şi pentru că ele sunt puţine, iar bolnavi întotdeauna foarte mulţi, se lucrează într-un ritm infernal, iar rezultatele sunt aşa cum le văd bolnavii, dezgustaţi uneori de ceea ce găsesc în farfurie. Nu este însă doar „meritul“ bucătăreselor. La calitatea proastă a mâncării contribuie şi ingredientele ieftine şi de calitate jalnică cumpărate cu bani puţini de spital.
O bucătăreasă experimentată are de preparat patru cazane de mâncare, fiecare cu un volum de 200-250 de litri. Mâncarea este transferată apoi în oale imense, care cântăresc 20-30 de kilograme. Pentru că este personal puţin, bucătăreasa trebuie să care singură oalele grele. „Nu are cine să ne ajute, pentru că suntem doar două bucătărese pe tură dimineaţa şi câte una singură după-amiaza, iar muncitoarele au alte treburi“, a explicat o bucătăreasă.
Nici uşă de biserică, nici hoaţe la drumul mare