• Polul Nord a fost tropical in urma cu multe milioane de ani
O fosila de broasca testoasa, veche de cateva milioane de ani, descoperita in Canada, sugereaza faptul ca Polul Nord a fost odata extrem de cald, tropical, potrivit unui studiu publicat in revista Geology si preluat de telegraph.co.uk.
Fosila de broasca testoasa asiatica descoperita in Canada indica faptul ca animalele au migrat la un moment dat din Asia in America de Nord, direct prin Oceanul Arctic, care pe atunci nu era acoperit de gheturi. John Tarduno, profesor de geofizica la Universitatea din Rochester, autorul acestui studiu, a declarat. "Stiam ca a existat un schimb de animale intre Asia si America de Nord, in cretacicul tarziu, dar aceasta este prima dovada descoperita in regiunea arctica extrema care demonstreaza cum a avut loc aceasta migratie. Vorbim despre temperaturi extrem de ridicate, despre lipsa gheturilor in regiunea arctica, fapt care a permis migrarea animalelor spre pol", a declarat acesta.
Numeroase rauri de pe continentele adiacente au deversat apa dulce in vechiul ocean arctic. Apa dulce, mai usoara decat cea marina, a ramas, probabil, la suprafata oceanului sarat, permitand unor animale precum testoasele sa migreze cu usurinta."Am descoperit broasca testoasa la suprafata stratului de bazalt, o intindere de lava aparuta in urma unei serii de eruptii vulcanice uriase. Aceasta descoperire ne-a facut sa ne gandim ca temperatura a crescut din cauza vulcanilor, care au pompat cantitati enorme de dioxid de carbon in atmosfera Pamantului", a mai spus specialistul. "Avem dovezi ca activitatea vulcanica a avut loc la nivel global, nu numai in regiunea arctica!", a adaugat acesta. "Daca acest lucru s-a intamplat intr-o perioada scurta de timp, atunci a dus la aparitia unui nivel inalt de gaze cu efect de sera", a mai spus acesta. Cercetatorii inte