Ca ziarist sportiv, Aurel Raţiu a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, un veritabil record pentru gazetarii din afara Bucureştiului.
Este printre puţinii ziarişti de provincie care are oportunitatea de a călători în străinătate în interes de serviciu. Actualmente ziarist sportiv la studioul regional al Radio România, ca fost sportiv de performanţă, respectiv voleibalist apoi antrenor, Aurel Raţiu a „ieşit” şi înainte de 1989.
A participat la trei olimpiade - Atena în 2004, la Olimpiada de iarnă din 2006 de la Torino şi Beijing 2008. El afirmă că Jocurile Olimpice, cel mai mare spectacol la lumii, sunt o stare de spirit şi eşti mândru doar participând. „A fost fabulos la Atena, un muzeu în aer liber, însă atmosfera devenise ciudată când, în Satul Olimpic au apărut soldaţi înarmaţi, din cauza ameninţărilor teroriste”, îşi aminteşte Aurel Raţiu.
Modestia VIP-urilor versus sportivii români...
La Torino a văzut muzeul automobilului şi Giulgiul lui Iisus, iar la Beijing l-a impresionat, printre altele, faptul că un profesor universitar, aflând că e român a exclamat: „A, Ciprian Porumbescu, Mihai Eminescu, Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu!”.
Jumătate din chinezii de peste 40 de ani au crescut cu filmele din ţările foste socialiste. Toate aceste lucruri Aurel le menţionează într-un volum privind Jocurile Olimpice din China, a patra sa carte, aflată actualmente la corectură, după prima monografie a sportului mureşean, „Jurnal Olimpic - Atena 2004, Torino 2006” şi „La vinclu”. „Sunt mândru că am intervievat mari sportivi ai lumii, precum canadianul Wayne Gretzki, cel mai mare hocheist al tuturor timpurilor. VIP-urile, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai modeste. Au răbdarea şi bunul simţ să răspundă de zeci de ori la aceeaşi întrebare, iar la final ei îţi mulţumesc”, povesteşte Aurel Raţiu, care îi menţionează şi pe