Ketchupul dulce Aro conţine foarte puţină paste de tomate, doar 8 procente din totalul ingredientelor. Cumpărând acest produs, daţi bani pe apă, crezând că aţi achiziţionaţi ketchup. Nu ar fi atât de grav, dacă nu ar avea în compoziţie şi aditivi alimentari care pun în pericol sănătatea.
Conservanţii, benzoat de sodiu E211 şi sorbat de potasiu E202, au o serie de efecte adverse. E211 are o doză zilnică admisă de 5 mg/kg corp, stabilită de JEFCA (forul mondial care reglemetează utilizarea aditivilor alimentari). Benzoatul de sodiu poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentare (ADHD). Mai mult, poate provoca urticarie şi agravează crizele de astm.
E211 este incriminat în apariţia unor boli legate de ADN, Parkinson şi alte boli neuro-degenerative, dar mai presus de toate grăbeşte procesul de îmbătrânire, în general. Sorbatul de potasiu poate provoca astm, alergii, iar doza zilnică admisă pentru acesta este de 25 mg/kg corp. Amidonul modificat din porumb poate afecta buna funcţionare a sistemului digestiv, provocând chiar şi ulcer.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat conţine o cantitate mare de sare. De aceea, îi atenţionează
pe consumatori că doza zilnică recomandată este de 6 g de sare. Depăşirea acesteia duce la apariţia hipertensiunii şi a bolilor de inimă şi de rinichi.
De asemenea, conţine şi o mare cantitate de zahăr, produsul devenind dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Glucidele au absorbţie rapidă, afectând în mod serios buna funcţionare a pancreasului, care va fi forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă de timp.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul