In 2009, principala provocare a directorilor de resurse umane va fi sa faca performanta cu bugete mult mai mici decat in anii trecuti, deoarece multe companii au decis sa taie sau sa reduca banii alocati departamentelor de HR, in incercarea de a limita costurile. "Rolul teoretic al directorului de resurse umane va fi foarte important in acest an, in care presiunile asupra costurilor sunt foarte mari. De asemenea, va fi o presiune si pe calitatea actiunilor oamenilor de resurse umane", spune Dan Berteanu, general manager la Talent Stream, firma de recrutare nou-infiintata.
De cealalta parte, directorii de HR pot fi priviti cu ochi nu foarte buni in perioadele de criza de catre angajati: ei sunt cei care anunta bugete mai mici, taierea trainingului, reducerea salariilor si disponibilizarile.
O alta problema pe care managerii de resurse umane o vor avea de rezolvat in acest an este si situatia angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati. "Daca dai afara niste oameni, trebuie sa te preocupi si de ce se intampla cu ei dupa ce i-ai concediat. Pentru ca daca disponibilizezi niste oameni si nu te ocupi de ei, angajatii care raman in organizatie ar putea sa se simta demotivati", considera Adrian Stanciu, managing partner la Human Synergistics, companie de consultanta care ofera servicii de diagnosticare a culturii organizationale. Iar companiile locale fac disponibilizari la foc automat. Pana in martie, angajatorii vor face aproape 60.000 de concedieri, potrivit notificarilor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
Disponibilizarile vor crea oportunitati pentru oamenii ramasi in interiorul companiilor, iar directorii de resurse umane va trebui sa dea dovada de multa creativitate pentru a putea pune in practica o rotire de personal. "In principiu, rolul managerului de HR va ramane acelasi si in 2009, insa pe langa asta, v