Comercializarea ouălor provenite de la găinile crescute în baterii va fi interzisă la nivelul Uniunii Europene, începând cu 2012. În supermarketurile din România, aproape toate ouăle puse la vânzare sunt obţinute de la păsări închise în cuşti subdimensionate. Păsări care nu pot niciodată să zboare sau măcar să bată din aripi şi care sunt obligate să-şi petreacă întreaga viaţă pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie într-o hală supraîncălzită.
Astfel rezumă organizaţia pentru protecţia animalelor One Voice viaţa găinilor îngrămădite abuziv într-o cuşcă, având parte de un tratament total împotriva naturii. Sistemul neagă existenţa animalului ca fiinţă, sacrificând sute de milioane de indivizi în favoarea rentabilităţii economice.
Păsările îşi fărâmă membrele din cauza grilajului prea subţire pe care sunt obligate să stea, iar pentru a evita canibalismul provocat de stres producătorii de ouă le taie partea superioară a ciocului cu o lamă încălzită.
Primele rezultate
După ce ani la rând grupurile de apărare a animalelor au militat împotriva unor astfel de practici, iată că primele rezultate încep să apară. Marile lanţuri de magazine din Europa pun interdicţie comercializării ouălor provenite de la găinile crescute în baterii. Uniunea Europeană hotărâse, încă de acum zece ani, ca din 2012, astfel de ouă să dispară de pe piaţă.
În Belgia, supermarketuri precum Carrefour, Cora sau Intermarché au renunţat încă din 2006 la ouăle de baterie, iar zilele trecute unul dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury’s, a anunţat că, începând cu data de 5 februarie, ouăle de baterie vor fi înlocuite cu cele obţinute de la găini crescute la sol.
90% – ouă de baterie
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, producţia de ouă de găină în România,