Evolutia medicinii din ultimele decenii a permis dezvoltarea tehnicilor in asa fel incat pacientul sa fie cat mai putin supus traumelor provocate de interventiile chirurgicale. O tehnica in plina expansiune este radiologia interventionala.
Ea presupune vizualizarea vaselor de sange cu ajutorul razelor X si tratarea unor boli specifice. Desi aparatura respectiva este deosebit de costisitoare, beneficiile aduse in insanatosirea pacientilor sunt majore. "Radiologia interventionala cuprinde doua mari capitole: interventiile vasculare si cele non-vasculare", a spus dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, din cadrul Laboratorului de Angiografie si Terapie Endovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Istoria radiologiei interventionale a inceput prin anii ‘40-‘50, cand injectarea substantei de contrast (care confera opacitate vasului de sange interesat) se facea cu un ac direct in aorta sau carotida, urmand radiografierea zonei bolnave.
"Prin anii ‘60, o data cu aparitia primelor catetere (tuburi de plastic cu diametre de 1,5-2 milimetri introduse in aorta), s-a descoperit ca cea mai propice zona de introducere a acestora este artera femurala, prin care se poate merge in orice parte a corpului", a subliniat dr. Bogdan Dorobat. In ultimul deceniu, aparatura de radiologie interventionala a devenit din ce in ce mai sofisticata, culminand cu aparitia angiografelor digitale care permit medicului sa observe de la cele mai fine defecte ale retelei de vase sanguine pana la tumori si malformatii vasculare in evolutie. "In ceea ce priveste diagnosticul, se pot observa ingustari de vase (stenoze) sau, infundari (ocluzii), ca urmare a patologiei aterosclerotice (depuneri de grasimi, colesterol pe peretii interiori ai vaselor de sange). De asemenea, se pot vizualiza malformatii sau tumori (hepatice, osoase etc).