Stenogramele sedintelor Comitetului Politic Executiv sau ale Secretariatului Comitetului Central al CC al PCR din anii 1970 pot rezerva unele surprize. Nu atat prin varietatea subiectelor abordate, odata ce stim ca nu exista domeniu in care decizia sa nu apartina forurilor superioare ale partidului si, de fapt, secretarului general, care are ultimul cuvant. Nicolae Ceausescu este cel care hotaraste in 1977, de exemplu, intrarea in productie a unei masini de tricotat, revizuirea drastica a pretului unei statui a lui Mihai Viteazul, ce urma sa se ridice la Craiova, sau reducerea substantiala a colilor de hartie atribuite editurilor, cu exceptia Editurii Politice.
Nimic de mirare, deci, ca CPEx sau Secretariatul CC sa dezbata despre oportunitatea lansarii "Concursului national Miss Romania" sau despre "imbunatatirea continutului ideologic" al publicatiilor organizatiei nou infiintate "Soimii patriei", destinata "educarii patriotice, socialiste a copiilor sintre 4 si 7 anit in spiritul dragostei si respectului fata de patria si poporul nostru, fata de Partidul Comunist Roman".
Surpriza apare mai degraba din umorul involuntar provocat de dogmatismul ideologic cu care sunt abordate asemenea subiecte. Suntem surprinsi sa descoperim ca Nicolae si Elena Ceausescu (aceasta din urma isi amintea probabil ca fusese in tinerete o efemera regina a balului) se arata mai degraba favorabili concursului "Miss Romania", proiect aprobat in prealabil de biroul Comisiei ideologice a CC (semneaza Cornel Burtica si Dumitru Popescu). Insa vigilenta revolutionara a tovarasilor Virgil Trofin, Ion Iliescu, Ion Ionita si, desigur, Leonte Rautu determina adoptarea unei solutii de compromis care duce la amanarea deciziei sine die. Ortodoxia comunista a lui N. Ceausescu nu poate fi pusa la indoiala: episodul "Miss Romania" nu a fost decat un accident de parcurs. Dimpotriva, toate luar