Preşedintele lui Gloria Bistriţa vorbeşte deschis despre aranjamentele din trecut, despre criza financiară, dar şi despre cît vor rezista în funcţii Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir
Jean Pădureanu lucrează la Gloria Bistriţa din 1964. După aproape o jumătate de veac în care a marcat istoria fotbalului românesc, "Lordul" a acceptat o discuţie cu cărţile pe faţă cu reporterul GSP.
- Domnule Pădureanu, aveţi mai multe apelative. Pe care aţi vrea să-l reţină istoria: "Lordul" sau "Părintele Cooperativei"?
- Domnule, aş vrea să mă reţină ca pe un om care şi-a respectat întotdeauna cuvîntul dat, indiferent cu cine am avut de a face. Am jucători cu care am colaborat în urmă cu 30 de ani care-mi trimit felicitări de ziua mea. Faţă de conducătorii celorlalte echipe, ce am avut de spus le-am spus. De aici cred că mi se trage porecla de "Lordul".
- Şi celălalt apelativ?
- Ce era să fac? Dacă nu făceam aşa, nu mai eram în Liga I! În '90, cînd am promovat, echipele mari aveau «sateliţii» lor. Dacă nu te lipeai în raza lor, dispăreai! La vremea aceea, am fost acceptat şi de Steaua, şi de Dinamo, şi de alte cluburi influente. Astfel că, după ce ne-am consolidat poziţia, după '94, am terminat-o cu astea. Nu mai era nici interesul Stelei, nici al lui Dinamo, nici al nostru. Apoi am rămas un apropiat al grupurilor mari de interese. Pentru că prost nu eram, combinam omenia cu puţină pricepere.
- Aţi făcut o declaraţie şocantă la un moment dat: "O dată cu oamenii de onoare, din fotbal au dispărut şi reciprocităţile". Puteţi să explicaţi?
- Sigur că da, nu e nici un secret. Erau unele meciuri pe care cei din presă le speculau imediat că au fost aranjamente. De unde ajungeau informaţiile astea? E clar, de la colegi de-ai mei. Între timp, m-am preocupat şi echipa a crescut în valoare, avînd o cotă oarecare. Şi atunci am sta