Desi specialistii in resurse umane se feresc sa aprecieze o valoare neta a pietei de outplacement, toti afirma cu certitudine ca, pe fondul crizei, aceste servicii sunt tot mai solicitate.
Outplacement, definit ca o despartire prieteneasca intre angajator si angajat, reprezinta o modalitate de asistare a salariatilor disponibilizati, inlesnindu-le tranzitia catre un alt loc de munca..
"Este clar faptul ca, in acest an, cererea de servicii de outplacement va creste, pe fondul unui numar din ce in ce mai mare de disponibilizari. Ne asteptam ca la acest tip de servicii sa apeleze in special companiile mijlocii si mari, nationale sau multinationale, care dispun de departamente solide de HR si de o cultura organizationala care implica, intre altele, o grija deosebita fata de propriii angajati.[...] Pe fondul acutizarii crizei, este posibil sa inregistram anul acesta o crestere a cererii pentru serviciile de outplacement, multe companii de resurse umane adaugand deja acest serviciu in portofoliul propriu", a declarat, pentru Wall-Street, Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.
Potrivit Corinei Diaconu, compania a anuntat o crestere a solicitarilor pentru outplacement de 10-15% si se asteapta la un avans al cifrei pana la jumatatea lui 2009.
De asemenea, Marian Manolache, Managing Partener Skill Team, estimeaza ca anul 2009 va aduce o crestere a sumelor alocate outplacementului cu aproximativ 15 milioane de euro, excluzand salariile compensatorii acordate angajatilor disponibilizati.
Si specialistii in HR de la Aims Human Capital au resimtit cererea de outplacement ca unul din putinele efecte pozitive ale crizei. Au inregistrat o cerere ridicata fata de o perioada de mai bine de un an in care a lipsit aproape cu desavirsire, conform Madalinei Unceanu, director executiv al companiei Aims Human Capital.
Desi pe piata se