Electrocentrale Bucuresti, filiala a Termoelectrica, spune ca va continua utilizarea pacurii in productia de energie electrica chiar si dupa reluarea livrarilor de gaze de import din Rusia, pentru ca este mai ieftin, compania reusind sa faca astfel anumite economii in ceea ce priveste costurile de productie.
Compania a incheiat in perioada 7-21 ianuarie, cand au fost sistate livrarile de gaze pentru piata interna ca urmare a conflictului ruso-ucrainean, un contract de achizitie cu Petrom pentru circa 200.000 de tone care pot fi utilizate in transe in functie de necesitatile producatorului de energie.
Acesta a fost cel mai mare contract pentru achizitia de pacura incheiat in aceasta perioada, valoarea acestuia fiind de circa 60 de milioane de dolari in contextul in care pretul pacurii era de circa 250-300 de dolari pe tona.
"In prezent, si dupa reluarea livrarilor de gaze din Rusia, Electrocentrale Bucuresti utilizeaza in procesul de productie a energiei electrice si termice un mix de combustibili format din gaze naturale si pacura, ca urmare a faptului ca la acest moment utilizarea mixului este mai avantajoasa financiar decat utilizarea in exclusivitate de gaze naturale", spun reprezentantii companiei.
Cea mai mare parte a unitatilor de producere a energiei din Electrocentrale Bucuresti folosesc un mix de combustibili, pacura si gaze, acum ponderea pacurii fiind mai mare.
In contextul actual, a fost marita productia in cazul unitatilor pe pacura si redusa cea din cadrul unitatilor pe gaze. Potrivit sursei citate, nu se poate sti cu exactitate cat va fi continuata utilizarea acestui mix, decizia urmand sa fie luata prin analiza mai multor factori.
"Vom continua utilizarea acestui mix atata vreme cat costurile de productie vor fi mai scazute decat cele corespunzatoare utilizarii exclusiv de gaze naturale. In permanenta analizam divers