Reforma justitiei in Romania stagneaza, ba chiar in anumite privinte se inregistreaza un regres in comparatie cu anul trecut. Aceasta va fi principala concluzie a viitorului raport de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, care va fi prezentat luna aceasta de Comisia Europeana.
Fiind vorba de un raport intermediar, in asteptarea celui din luna iunie, documentul nu va prezenta nici o recomandare, ci va contine doar o serie de date si remarce concrete privind stadiul aplicarii legislatiei europene in domeniul justitiei in Romania si Bulgaria. "Regresul" nu va fi formulat explicit in text, dar va reiesi din prezentarea datelor. Cum a devenit aproape o regula din 2007 incoace, situatia in Bulgaria se prezinta ca fiind mult mai grava. In cazul Bulgariei nu este exclusa blocarea inca o data a unor fonduri europene, asa cum s-a intamplat anul trecut, cand, in urma unui raport extrem de critic, Comisia Europeana a decis inghetarea a circa 800.000 de euro din fondurile de preaderare destinate Bulgariei.
Tot atunci, Romania a scapat de sanctiuni in parte prin decizia responsabilei cu agricultura din Colegiul comisarilor europeni, Mariann Fischer Boel. Desigur, in actuala situatie de criza economica, Comisia nu ar dori sa fie nevoita sa recurga inca o data la inghetarea de fonduri, insa Executivul european este supus din ce in ce mai mult presiunilor Parlamentului European, care doreste masuri exemplare. Raportul Comisiei despre Romania si Bulgaria va fi asadar, in mare, identic cu cel din luna iulie a anului trecut. Nu se vor propune noi masuri administrative, dar monitorizarea va continua sa fie aplicata. Guvernul roman a dat de inteles, in mod repetat in ultima vreme, ca va cere ridicarea respectivei monitorizari, ceea ce nu a starnit nici un ecou la Bruxelles.
Dimpotriva, a fost emisa o opinie mult mai pragmatica: aceea ca Romania ar face m