România şi Ucraina au primit azi, din partea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga (CIJ), o soluţie pentru un diferend istoric, rămas fără rezolvare din timpul Uniunii Sovietice (URSS) - delimitarea platoului continental din Marea Neagră. Sursa: Agerpres
1 /. Insula Şerpilor nu a fost considerată punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, deci, practic, nu a fost considerată "ţărm" al Ucrainei, aşa cum ceruse Kievul. Potrivit agentului României la Haga, Bogdan Aurescu, ţara noastră a câştigat, prin acest verdict, 80% din platforma continentală, adică 9.730 de kilometri pătraţi.
"Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.730 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina", a spus Aurescu.
Conform declaraţiilor acestuia, "zona conţine aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol".
"Este finalul unui diferend complicat ce a durat patru decenii. Linia obţinută este mai avantajoasă decât o soluţie ce ar fi putut obţinută prin negociere. Decizia Curţii confirmă munca echipei şi a strategiei pe care partea română a manifestat-o în faţa Curţii. Este un succes diplomatic, un succes al plicării dreptului internaţional", a încheiat agentul României la CIJ.
Prin faptul că Insulei Şerpilor i se atribuie o mare teritorială nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stânci. Ucraina susţinea că formaţiunea este o insulă şi cerea să aibă dreptul la mai mult de 12 mile marine.
De asemenea, întreaga lungime a ţărmului românesc a fost luată în considerare, în vreme ce, Ucrainei i-au fost recunoscute doar 700 de kilometri din lungimea totală a coastei.
"Având în vedere