Parlamentul European a adoptat raportul elaborat de Anne Laperouze (ALDE, Franta) cu privire la analiza strategica a situatiei energetice in UE. Viitoarea politica energetica a UE ar trebui sa includa planuri de actiune in caz de urgenta, interconexiuni mai bune intre statele membre si noi obiective privind schimbarile climatice, inclusiv reducerea cu cel putin 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera, se arata intr-un comunicat UE. Dosarul se va afla pe agenda urmatorului Consiliul European din 19-20 martie 2009.
Planuri nationale de actiune in caz de urgenta In urma recentei crize a gazului, pe durata careia multi cetateni UE au fost lasati fara caldura, deputatii europeni solicita Comisiei sa propuna revizuirea, pina la sfirsitul anului in curs, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care dateaza din 2004.
Revizuirea ar trebui sa includa planuri nationale de actiune in caz de urgenta, cu caracter obligatoriu si sa contina o declaratie comuna referitoare la situatiile de urgenta, alocarea din stocuri disponibile catre statele afectate, activarea masurilor de urgenta in statele neafectate sau mai putin afectate pentru a creste volumul gazului pentru pietele afectate.
Un acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina pentru garantarea tranzitului
Pentru garantarea securitatii aprovizionarii in urmatorii ani se solicita incheierea unui acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina cu privire la tranzitul de gaze din Rusia inspre UE. In plus, Parlamentul sprijina negocierea unui acord mai complex cu Federatia Rusa, care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare din 1997.
In ciuda tuturor planurilor de economisire a energiei, UE va continua sa fie dependenta pe termen mediu de aprovizionarile din tari terte. Statele Uniunii Europene importa din Rusia 50% din consumul energetic, o proportie ce va creste la 70%