În judeţele limitrofe Ilfovului preţurile locuinţelor destinate petrecerii timpului liber scad şi de cinci ori. Cei care îşi doresc o locuinţă în afara Capitalei, dar nu sunt dispuşi să se aventureze pe drumurile aglomerate, aleg localităţi apropiate de oraş. Bucureştenii care doresc să achiziţioneze o a doua locuinţă cât mai aproape de cea de reşedinţă, se orientează de cele mai mult ori spre localităţile aflate pe o rază de maximum 30 de kilometri de centura Capitalei. Printre acestea se regăsesc Snagov, Pădurea Băneasa, Pantelimon, Cernica , Mănăstirea Pasărea, Corbeanca, Domneşti, Baloteşti, Buftea. „Criteriul de bază pentru alegerea unei unei a doua proprietăţi este bugetul propus de către cumpărător. În funcţie de acesta putem stabilii ordinea priorităţilor, respectiv zona şi tipul de casă dorit”, spune Claudiu Efta, manager al agenţiei imobiliare Bwimob.
Lacurile, magnet pentru amatorii de terenuri
Majoritatea oamenilor preferă să achiziţioneze teren viran. Aproximativ 80% dintre cei interesaţi de o casă de vacanţă în apropierea Capitalei, aleg varianta cumpărării unei suprafeţe oarecare pe care să construiască în stil propriu.
În condiţiile în care locuinţa de vacanţă este un produs care se adresează în primul rând oamenilor cu venituri superioare, cele mai căutate sunt terenurile aflate în apropierea lacurilor sau pădurilor. De cele mai multe ori aceştia preferă să îşi ridice adevărate vile, în perspectiva în care, peste câţiva ani, infrastructura va fi îmbunătăţită şi se vor putea muta definitiv, renunţând la locuinţa din oraş. „Avantajele unui teren sunt că poţi să-ţi ridici o casă aşa cum ţi-o doreşti şi în funcţie de bugetul alocat”, spune Titel Folea, director de marketing al companiei de consultanţă imobiliară Euroest.
Casa veche, varianta cea mai ieftina
Unii clienţi, cu bugete