“Cifra de 100 de miliarde de metri cubi de gaz este o aberatie. Cu foarte mare grad de incertitudine, s-ar putea vorbi de 10 miliarde de metri cubi”, a declarat pentru HotNews.ro Theodor Orasianu, consultant petrolist [si, potrivit site-ului Rompetrol, consilier stiintific al grupului]. El sustine ca sunt mult exagerate cifrele vehiculate in legatura cu presupusele rezerve de petrol si gaz din Marea Neagra, dar spune ca Romania a castigat la Haga o victorie importanta de ordin strategic, istoric si moral. El sustine ca in zona Marii Negre nu exista pungi cu petrol si gaz, ci asa numite roci-rezervor.
Nota:Theodor Orasianu este geolog, membru al Societatii Elvetiene de Stiinte Naturale, fost consilier prezidential.
Orasianu sustine ca existenta unor rezerve este doar banuita, insa nu se stie cu certitudine daca exista sau nu zacaminte in zona Marii Negre. “Teritoriul castigat de Romania este mai degraba un drept moral si istoric, dar mediocru ca zacamant. Romania a mai castigat si din punct de vedere strategic, prin dublarea teritoriului economic din zona Marii Negre”, a explicat pentru HotNews.ro consultantul petrolist, fost sef de cercetare al grupului Petroconsultant din Elvetia.
El spune ca asa numita roca-mama din zona de nord a marii negre a generat exclusiv gaz. “Primele zacaminte de gaz in Marea Neagra au fost descoperite de Ucraina acum 40 de ani in partea de Nord-Vest a Marii Negre, la est de Crimeea si sud de Odessa. Cu ajutorul submersibilului SIVAS au forat sute de sonde dar nu s-a gasit decat gaz si condensat, un fel de petrol foarte fin asociat campurilor cu gaze”, a explicat Orasianu.
Consultantul petrolist afirma ca nu e vorba de pungi sau rezervoare de gaze, ci de asa numite roci-rezervor, roci de mare porozitate (gresii, nisipuri, nisipuri argiloase) in care exista, ca intr-un burete, gaz si eventual pe