O criza monarhica de proportii tine zilele acestea cu sufletul la gura Republica Ceha – regele Boleslav cel Bun pentru Totdeauna a fost detronat, insa refuza sa cedeze tronul. Boleslav cel Bun sustine ca 23 din cele 28 de orase ale regatului ii sunt inca loiale, la fel ca fortele aeriene, garda regala si divizia de tancuri Trabant. Parintele fondator al patriei l-a numit insa pe Vladimir al II-lea rege.
Nu este vorba de regele Cehiei, care, asa cum o denota si denumirea oficiala, este si a ramas republica. Confruntarea pentru tron se da in Valahia, statul fictiv din nord-estul Cehiei, care dintr-o farsa a ajuns una dintre atractiile turistice ale tarii.
Situat in vechea provincie istorica Moravia, regatul Valahia este o adevarata ciudatenie pentru turistul neavizat. La intrarea in regiunea cu 28 de localitati, afli, vrei nu vrei, ca ai pasit in regatul lui Boleslav cel Bun sau Vladimir al II-lea – depinde de afilierea politica a amfitrionului –, ca trebuie sa folosesti niste monede din aluat copt, convertibile in euro si dolar, si ca, in semn de respect pentru gazde, trebuie sa dai pe gat un tui de slivovitz.
Daca autoritatea monarhului si micile painici folosite ca moneda nu pot fi prea greu de inghitit, slivovitz este, pentru ca taria facuta din prune are nu mai putin de 110 grade alcoolice. Este bautura traditionala a locului, iar asemanarea denumirii ei cu slibovita banateana nu este o intamplare. Valahia din Moravia este o regiune reala din nord-estul Cehiei, care isi ia denumirea si multe dintre traditii de la vechii imigranti valahi, stabiliti aici intre secolele al XIV-lea si al XVII-lea.
Legaturile cu realitatea ale povestilor pe care le auzi de la localnici se cam opresc insa aici, pentru ca toti se declara subiecti ai Regatului Valahia si subliniaza ca slivovitz nu este bautura "locala", ci "nationala". Mai exact, bautura ofi