Elevii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal“, din Sibiu, au regulament de ordine interioară pus la punct cu câteva sute de ani în urmă. Sursa: Bogdan Brylynski
Documentul, denumit „Regulament al gimnaziului sibian“, a fost „recuperat“ din arhiva Bisericii Evanghelice de o profesoară a colegiului.
Cărţulia, scrisă în 1598 în limba germană, a fost tradusă de profesoara Olga Suciu, care a actualizat expresiile din secolul al XVI-lea şi a realizat noul regulament de ordine interioară. Traducerea integrală a fost publicată în „Anuarul Cercului de studii istorice şi sociale“, editat de colegiu la sfârşitul anului trecut.
„Ne oferă o identitate ca liceu în Sibiu“
Cum se făcea şcoală pe vremuri? De exemplu, articolul 8 din vechiul regulament spune că „nimeni să nu încerce să-i facă rău vreunui coleg de şcoală sau altuia, nimeni să nu sădească seminţele neînţelegerilor, fie prin cuvinte, fie oprindu-l prin forţă; fiecare să se ferească de detractori, de cărţi şi picturi defăimătoare şi să nu asculte calomnii, fie să le răs pândească pe acelea mai departe“.
Un alt articol face referire la ţinuta elevilor: „Hainele şi mersul elevilor să fie decente şi onora bile, ca să se deosebească slujitorul artei de mercenarul lui Marte“. Cuvântul „Marte“ a dispă rut din forma contemporană, dar nu şi regulile draconice.
Astfel, pe lângă faptul că nu au voie să consume alcool, la fel ca în orice şcoală din ţară, liceenii de la „Brukenthal“ nu au voie în incinta şcolii nici cu chipsuri, popcorn sau pufuleţi, nici cu băuturi ră co ritoare la pahar, în sălile de clasă. În cazul în care vreun elev este prins cu obiecte „interzise“, trebuie să par ticipe, sâmbăta, la o acţiune de curăţenie a liceului, care se află în aceeaşi curte cu Biserica Evanghelică.
„Desigur că sunt destui colegi de-ai mei care