Andaluzia, devenită celebră în lume pentru dansurile şi muzica flamenco, îşi ispiteşte vizitatorii cu o multitudine de arome, care de care mai îmbietoare.
Turiştii care au ocazia să ajungă în Spania nu trebuie să rateze o vizită în Andaluzia, regiunea de sud a ţării. Un popas pe aceste tărâmuri este atrăgător atât pentru gurmanzi, cât şi pentru iubitorii de artă, care au ocazia să vadă cu propriii ochi patria lui Velasquez, Murillo şi Picasso. Ei pot admira arhitectura provenind din amalgamul de civilizaţii ce au trecut pe aici, dar şi muzica şi dansurile flamenco.
La rândul lor, gurmanzii pot să se desfete cu parfumurile şi aromele Orientului, în atmosfera magică din Sevilla, Cordoba sau Granada. Andaluzii, şi mai ales gastronomia lor au o mare „datorie“ faţă de lumea arabă, de unde s-au inspirat pentru specialităţi delicioase şi ispititoare. De la acest popor au dobândit arta de a alterna gusturi aparent incompatibile şi combinaţii hazardate, cum ar fi carnea cu peştele, dulce cu sărat. Tot de la arabi au moştenit pasiunea pentru aromele dulci. Influenţele Orientului se regăsesc chiar şi în vitrinele celebrelor patiserii (pastelerias), care abundă în pâinici cu măsline, foietaje şi plăcinte cu ouă şi zahăr (hojaldres şi cuajados) sau budincă din cremă de lapte şi caramel (tocinos de ciel). Tot aici mai putem găsi un fel de gogoşi acoperite cu zahăr (roscos) sau delicioasele prăjiturele acoperite cu dulceaţă (pionos).
Univers de arome
Ingredientele folosite de bucătarii andaluzi contribuie la crearea unui adevărat univers de arome. Migdalele, mierea, usturoiul, ardeiul, şofranul şi scorţişoara sunt doar câteva dintre ingredientele care se regăsesc în delicatesele pregătite pentru gurmanzi.
Peştele este şi el nelipsit din meniul restaurantelor tradiţionale, indiferent de modul lui de preparare (saramură, grătar, prăjit sa