Sprijinul Bancii Nationale va fi "foarte important" in 2009 pentru finantarea deficitului bugetar, in timp ce emiterea de eurobonduri poate reprezenta o a doua optiune si doar pentru sume mai mici, afirma Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, intr-un raport al Erste Group.
El considera ca asigurarea unei finantari suplimentare de la o institutie financiara internationala "poate avea un efect pozitiv asupra cursului de schimb, precum si a credibilitatii externe, imbunatatind sentimentul investitorilor fata de piata romaneasca".
Potrivit raportului Erste Bank, este foarte probabil ca pietele sa forteze Guvernul Romaniei sa ajusteze bugetul singur, mai degraba decat cu ajutorul FMI, care va duce la costuri politice mai mari. "Daca Romania recurge la sprijinul FMI, putem considera ca o astfel de decizie sustine obligatiunile, intrucat programul ar oferi o linie de credit care ar reduce emisiunile de obligatiuni guvernamentale si ar declansa o relaxarea mai accentuata a politicii monetare".
Economistul-sef al BCR apreciaza ca principala problema va fi in acest an legata de veniturile bugetare, care se vor confrunta cu presiuni accentuate in contextul incetinirii activitatii economice, si ca majorarea acestora cu 19-20% este putin probabila. Anghel estimeaza ca deficitul bugetar va fi in jur de 5% din PIB, fata de tinta asumata de Guvern de 2% din PIB si spune ca ramane de vazut daca masurile anticriza anuntate de Guvern vor fi incluse in bugetul final aprobat de Parlament.
Romania se va situa pe locul sase in UE, sub aspectul deficitului bugetar, dupa Irlanda, Marea Britanie, Letonia, Spania si Franta, conform estimarilor Comisiei Europene si ale Erste Group.
Sprijinul Bancii Nationale va fi "foarte important" in 2009 pentru finantarea deficitului bugetar, in timp ce emiterea de eurobonduri poate reprezenta o a doua optiune si doar pen