Autorităţile au dat, ieri, un semn firav că ar vrea să pună capăt legăturilor dintre interlopi şi magistraţi sau poliţişti. În ultimii zece ani, Craiova a fost oraşul în care interlopii şi-au făcut de cap fără să fie deranjaţi serios de cei care ar fi trebuit să aplice legea şi să-i arunce după gratii. Sursa: Mediafax Fraude de proporţii, tentative de omor, lupte de stradă sângeroase - majoritatea au fost şterse cu buretele de unii poliţişti, procurori şi judecători, mulţi dintre infractori scăpând cu maximum câteva luni de arest.
Deşi, de-a lungul timpului, legăturile mafiei cu autorităţile au devenit din ce în ce mai vizibile, a fost nevoie de un caz precum cel al basarabeanului Gorbunov pentru ca mai-marii instituţiilor statului să dea semne, e drept firave, că s-au trezit. O premieră în acest sens a constituit-o ieri poziţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş , care a recunoscut, în sfârşit: „Avem o problemă!“.
„Deficienţe foarte grave la Tribunalul Dolj“
Concret, Andreieş a vorbit despre „deficienţele foarte grave“ de la Tribunalul Dolj, precum şi despre cele de la Parchetul Tribunalului Dolj, descoperite doar ca urmare a verificărilor preliminare în cazul „Serghei Gorbunov“. Astfel, şeful CSM a dezvăluit că la Tribunalul Dolj judecătorii pronunţă soluţii total diferite în dosare care ridică aceeaşi problemă. Cât despre Parchet, principala neregulă este lipsa recursului. Prin urmare, Andreieş a anunţat că instituţia pe care o conduce va verifica toate cererile de amânare sau întrerupere ale pedepselor soluţionate de toate instanţele din ţară.
În timp ce procurorul general Codruţa Kovesi a ordonat un control intern la Parchetul Dolj, premierul Emil Boc a cerut rapoarte detaliate pe tema problemelor din sistemul „ordinii publice“ şi din cel al justiţiei. „Cred că cee