Vânzările sunt la cota de alarmă, în ciuda reducerilor făcute de către dezvoltatori. Posesorii de lichidităţi aşteaptă noi ieftiniri pentru a se decide să cumpere. Ofertă în creştere, preţuri în scădere şi tranzacţii aproape inexistente. Aşa arată începutul de an pentru segmentul apartamentelor nou-construite. Volumul redus de tranzacţii este cauzat şi de comportamentul de aşteptare adoptat de cei care încă dispun de resurse financiare. „Lichidităţi încă mai sunt pe piaţă, chiar dacă într-un volum redus. Teoretic ar fi trebuit să observăm o oarecare mişcare pe segmentul de vânzări, însă, normal, cei ce dispun de bani cash preferă fie să aştepte , fie să profite de oportunităţi de moment.
Criza financiară şi înăsprirea condiţiilor de creditare au avut ca efect reducerea cu 80% a tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară gălăţeană”, explică Marian Chiosa-Rotaru, manager al agenţiei gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare. Acest comportament reduce şi mai mult cash-flow-ul constructorilor, care se văd nevoiţi să-şi diminueze marja de profit, pentru a încerca să deblocheze vânzările.
Lipsa clienţilor pentru locuinţele situate în blocuri noi mai are şi o altă explicaţie. „În anul 2008 s-a demarat începerea construcţiilor de vile de către clienţii care aveau cumpărate terenuri din anii 2004-2007. Mulţi dintre aceştia au renunţat la apartamentele achiziţionate anterior, ca investiţie.
Astfel, oferta spre vânzare a crescut simţitor”, spune Andrei Pricop, director al agenţiei imobiliare Activ Casa din Iaşi, oraş în care preţul apartamentelor noi a scăzut în intervalul martie – decembrie 2008 cu sume de până la 20.000 de euro.
Începutul lui 2009 nu a adus multe schimbări pe piaţă. „Beneficiarii care până nu demult dezvoltau un proiect de locuinţe noi în aproximativ 15 luni, iar în luna a zecea aveau vândute deja toate apart