Adevărata luptă cu problemele economice o vor duce firmele private şi angajaţii lor. Bugetarii şi-au asigurat un loc călduţ şi în 2009. Sursa: Codrin Prisecaru
Criză, dar nu pentru toată lumea. Aşa poate fi definit bugetul de stat pentru 2009, în forma pe care a conceput-o guvernul. În timp ce o mare parte din companiile private se zbat să supravieţuiască, îşi reduc afacerile şi concediază din personal, mai multe instituţii publice şi-au programat cheltuieli umflate faţă de 2008.
Cu toate că preşedintele Traian Băsescu declara acum câteva zile că „nu avem altă soluţie decât să dirijăm bani dinspre bugetul de stat către economie“, instituţia pe care o conduce nu se arată solidară cu populaţia pe timp de criză. Administraţia Prezidenţială şi-a programat să cheltuiască pentru personal 13,6 milioane de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut. La capitolul „Bunuri şi servicii“, bugetul instituţiei este majorat cu 75%, ajungând la 29 de milioane de lei.
Cheltuielile cu personalul Senatului sunt cu 30% mai mari, iar deputaţii şi-au votat cu 20% mai mulţi bani faţă de 2008. Reprezentanţii PD şi PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţ ilor vor un buget de 301 milioane de lei, după ce în 2008 acesta fusese de 247,216 milioane lei.
Cel mai mai mult reprezintă cheltuielile de personal, res pectiv 191,6 milioane lei. (Romulus Georgescu)
SINDICATE REVOLTATE
Cheltuielile omoară măsurile anticriză
Cheltuielile programate pentru ordonatorii principali de credite sunt cu 5,5% mai mari decât cele de anul trecut, cifrându-se la 17,56 miliarde de lei.
Campionul creşterilor fondurilor alocate pentru salarii este Ministerul Educaţiei. Bugetul instituţiei prevede cheltuieli cu personalul aproape duble, de la 1,13 miliarde de lei, în 2008, la 2,2 miliarde pentru 2009.
Un a