Pe fondul temerii pierderii locului de muncă, tot mai multe ieşence trecute de pragul de 30 de ani decid să aibă un copil.
Femeile trag astfel speranţa că angajatorul le va păstra pe post, conform legii, chiar dacă firma are probleme financiare.
Primele posibile „gravide de criză“ sunt cele care sunt angajate pe o perioadă determinată. Ileana C., o tânără de 30 de ani, angajată la o firmă de confecţii din Iaşi, se teme pentru locul ei de muncă. Acesta urmează să fie preluat de o colegă aflată în concediu de maternitate.
„Colegele mele m-au avertizat că singura soluţie ca şeful să nu mă dea afară este să rămân însărcinată. E clar că mă dă afară când vine colega mea, sunt şi cea mai nouă şi nici nu mai sunt comenzi acum. Şeful se teme de procese. Mă gândesc să fac repede un copil, ca să nu mă dea afară. Problema cea mare e ce o să se întâmple după ce vin din concediu...“, se plânge angajata.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi admite că s-a confruntat deja cu astfel de situaţii.
„Există vicii de procedură care permit abuzuri“
Conform legii, starea de graviditate este confidenţială, iar angajatele o pot anunţa oricând şefului.
„Am avut în ianuarie un caz în care femeia nu a putut face dovada stării de graviditate, şi un angajator s-a plâns că o angajată a venit cu dovada că este gravidă chiar în ziua în care a aflat că urmează să intre în preaviz“, a explicat George Albulescu, inspector-ş ef al ITM Iaşi.
„Angajatorii şi angajatele luptă cu armele date de lege. Există vicii de procedură care permit abuzuri de ambele părţi şi, pe fondul crizei, ne aşteptăm să avem din ce în ce mai multe astfel de sesizări“, avertizează Albulescu.
Potrivit acestuia, apar suspiciuni că angajata a cumpărat adeverinţa de la medic şi că se va strădui să rămână însărcina