Romania a avut una dintre cele mai bune evolutii dintre economiile din Europa Centrala si de Est in ultimii ani si este suficient de bine echipata pentru a face fata situatiei tensionate din economia mondiala, crede Charles Robertson, economistul-sef al ING pentru Emerging Europe, Africa si Orientul Mijlociu.
Romania a castigat foarte mult pe plan international in ochii investitorilor dupa ce mari investitori ca Nokia au ales-o pentru investitii si dupa ce a decis privatizarea si liberalizarea in energie si telecom.
"Cred ca devalorizarea cu 20% a leului din ultima perioada va contribui la revigorarea exporturilor. Spre exemplu Arcelor Mittal va beneficia de aprecierea euro fata de leu", a spus Robertson.
Economistul ING mizeaza pe revenirea economiei globale in 2011-2012.
Unul din cele mai mai mari atuuri ale Romaniei in aceasta perioada este datoria publica foarte redusa ca pondere in produsul intern brut.
"Pietele financiare sunt speriate de tarile care au datorii mari", a spus Robertosn. Romania are o datorie publica totala de circa 25 mld. euro, adica 20% din PIB, fata de Ungaria sau Grecia care au o datorie publica de aproape 100% din PIB.
Romania are o economie mult mai puternica decat in 1999, 1997 sau 1991-1992, cand a trecut prin situatii dificile.
"In ultimii zece ani Romania a beneficiat nu numai de o rata inalta a investitiilor, dar si de investitii de calitate. De asemenea, privatizarea si liberalizarea sistemului energetic, ca si a celui de telecomunicatii, sunt atuuri majore pentru investitori. Romania este in acest moment in fata altor state mari ca Franta sau Germania din punctul de vedere al liberalizarii pietelor de energie si de telecomunicatii. Fundatia economiei este mult mai puternica decat acum 10 ani."
PIB-ul Romaniei a crescut de patru ori in euro in ultimii 10 ani, pana la circa 135 mld. euro an