Peste 25.000 de persoane au ajuns pe lista neagră de la Biroul de Credit în noiembrie 2008, acesta fiind un nou maxim lunar pentru anul trecut. Cauza principală a fost deprecierea leului, care a făcut ca ratele la creditele în valută se crească puternic în ultima vreme. Numărul persoanelor care înregistrează restanţe la bănci creşte rapid, reiese din ultimele date publicate de BNR. În total, peste 442.000 de clienţi persoane fizice figurau cu întârzieri mai mari de 30 de zile la credite în noiembrie 2008.
Numai în această lună, s-au adăugat pe lista neagră peste 25.000 clienţi, stabilindu-se un nou maxim pentru anul trecut. În mod normal, în baza de date de la Biroul de Credit se adăugau în jur de 5.000-6.000 de clienţi rău-platnici pe lună.Ratele în franci devin tot mai greu de achitatDin datele publicate se observă că restanţele s-au acumulat în noiembrie, în principal, la creditele în monedă străină. Dintre acestea, finanţările în franci se dovedesc cele mai riscante.
La creditele clasificate în categoria "alte valute" - care sunt formate aproape în totalitate din împrumuturi în franci, s-a înregistrat o majorare cu 60% a sumelor restante într-o singură lună. Valoarea lor a urcat la 18 milioane lei, de 9 ori mai mult decât în iunie 2008.
De asemenea, sumele restante la creditele în euro au crescut cu 20% în noiembrie. Cumulat, în primele 11 luni din 2008, aceste restanţe s-au majorat de 2,5 ori.
Factorul principal care a declanşat acest val de restanţe a fost deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute.
Şi dacă ţinem cont de creşterea accelerată a cursului de schimb din decembrie 2008 şi ianuarie 2009, ne putem aştepta la o rată chiar mai spectaculoasă de acumulare a restanţelor. Împrumuturile în lei au fost ferite de efectele crizei financiare, valoarea restanţelor majorându-se în acest caz cu numai 7% pe parcursul luni