Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) si Institutul pentru Studii Populare (ISP) au organizat, la 28 ianuarie, o dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei. Dezbaterea a fost moderata de catre Sever Voinescu, iar printre invitati s-au numarat Corneliu Liviu Popescu (profesor de drept la Universitatea Bucuresti), Valeriu Stoica (din partea CADI), Ioan Stanomir (presedintele Comisiei prezidentiale de revizuire a Constitutiei), Adrian Miroiu (profesor de filozofie la SNSPA) si Cristian Preda (consilier prezidential).
Valeriu Stoica a pledat pentru revizuirea legii fundamentale in sensul rescrierii integrale a capitolelor care reglementeaza autoritatile publice din Romania (cu alte cuvinte, cam 2/3 din actuala Constitutie). In opinia sa, Constitutia din 1991 nu reflecta o filozofie constitutionala contemporana, ci forme de gandire arhaice. O eventuala revizuire impune ca textul fundamental sa afirme explicit traditia filozofiei politice a liberalismului clasic. In plus, un astfel de proces nu poate avansa in absenta unei clarificari a regimului politic pe care trebuie sa se intemeieze Constitutia. De fapt, aceasta reprezinta miza procesului de revizuire, crede Valeriu Stoica. Iar aceasta clarificare nu poate fi facuta decat prin recursul la natiune, la cetatean, prin convocarea unui referendum care sa raspunda la doua intrebari: ce fel de presedinte vor cetatenii Romaniei (care sa fie ales prin vot popular sau sa fie ales de catre parlament); ce atributii va avea presedintele? (va putea sau nu dizolva parlamentul?).
Si Ioan Stanomir, presedinte al Comisiei prezidentiale care a propus proiectul de revizuire a legii fundamentale, sprijina ideea convocarii unui referendum care sa clarifice natura regimului politic. Totusi, el a avertizat asupra riscului inerent utilizarii unei astfel de proceduri: exista riscul confiscarii lui, prin personali