Am primit numai in ultima saptamana 186 de emailuri in care eram intrebat ce se va intampla mai departe in diverse segmente din economie. Am selectat din intrebarile primite cateva care mi s-au parut mai bune si la care raspunsurile imi sunt mai la indemana de formulat. Am redus asadar la 9 intrebari, cele mai mari temeri ale celor care mi-au scris. Iata raspunsurile, odata cu multumirile celor care imi trimit intrebari sau diverse propuneri, scrie Dan Popa pe blogul sau.
Bancile romanesti sunt ferite de criza ?Criza financiara este la fel ca norii radioactivi de deasupra Cernobilului; nu se opresc la granita statului ci se imprastie peste tot. De aceea, atunci cand i-am auzit pe guvernantii de dinainte spunand tembel oamenilor cum ca suntem feriti, ezitam intre a rade sau a plange. Suntem pe naibii feriti. Asadar, bancile locale nu au cum evita turbulentele, chiar daca ciclonul nu trece in mod direct prin sediile lor. Care anume dintre ele vor avea de suferit cel mai tare, asta depinde de mai multi indicatori. Cat de solid este actionariatul, de cate credite riscante au dat, de imaginea pe care o are banca in piata si, as accentua, de modul in care stie sa comunice.
Din pacate, majoritatea jucatorilor locali nu stiu sa comunice. Nu am vazut nicio banca organizand evenimente pe marginea crizei, din care sa iasa cu imaginea imbunatatita. Nu am vazut nicio banca sa iasa (acum e cel mai bun moment pentru a recupera din deficitul de imagine) cu vreo initiativa prin care sa explice de ce stau lucrurile asa cum stau. Crispate, macinate de problemele interne, ele nu inteleg ca tacerea nu mai e de aur. Departamentele de comunicare par blocate in a anunta cate o dobanda mare la depozite si cam atat. Pacat.
Unde sa ne plasam economiile ?Acum nu mai e o problema in a alege la ce banca sa iti depui economiile, daca le ai. Una dintre solutii e sa alegi cea ma