Saptamana aceasta aduce un nou episod din seria „A Journey into Wine” cu Isabelle Legeron, dedicat vinurilor din Ungaria, Romania si Bulgaria. Realizatoare poposeste de aceasta data in doua puncte „fierbinti” de pe harta viticola a vecinilor maghiari : Eger si Tokaj, doua localitati care au devenit sinonime cu vinul de calitate.
„Sange de taur” (Egri bikaver) e legendarul vin rosu sec al meleagurilor din Eger, un cupaj exceptional realizat din trei sortimente diferite de vin. Soiul de baza il constituie Cadarca (o alta „legenda” cultivata si la noi, in special in zona Minisului) alaturi de care stau la loc de cinste Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Oporto si soiul Kekfrankos (Blaufrankisch in Germania sau Frankovka in spatiul ex-yugoslav).
Fiecare dintre aceste sortimente aduce un plus de savoare, aroma si culoare cupajului. Tinut in butoaie de stejar, in pivnite situate in tufa vulcanica a zonei Eger, vinul se innobileaza capatandu-si armonia renumita.
Denumirea de ‚Sange de taur’ provine de la un eveniment istoric in anul 1552, odata cu invazia otomana in regatul ungar, unde in cetatea Eger, Dobo Istvan conducatorul oastei maghiare, a reusit sa faca fata o luna de zile atacurilor turcilor, care erau de douazeci de ori mai multi.
Rezistenta neobisnuita a aparatorilor s-a datorat in mare parte vinului din pivnitele cetatii, vin de o culoare rosie rubinie asemanatoare sangelui, care prelins pe zalele soldatiilor, i-a infricosat si indepartat pe turci, acestia fiind convinsi ca darzenia si curajul localnicilor este dat de consumul sangelui provenit de la taurii sacrificati.
Cadarca, soiul de baza al „Sangelui”, a fost introdus odata cu stapanirea otomana, originile lui fiind teritoriul actual al Albaniei; aproape disparut odata cu invazia filoxerei in a doua jumatate a secolului XIX si in timpul „